040 188 12 61 info@yhdessa.fi

Saunassa

2.9.2019

Maahanmuuttajilla on outoja tapoja. Törmäsin asiaan useita kertoja Lontoossa asuessani ja nimenomaan siitä näkökulmasta, että minä olin se outo. Maahanmuuttaja, joka kertoi juttuja ihmeellisestä kotimaastaan, jossa otetaan kengät pois sisälle mentäessä, syödään poroa ja nukutetaan lapsia ulkona vaunuissa. 

Eräs toistuvaa ihmetystä aiheuttava, suomalaisille sangen tuttu ja arkinen juttu oli tietenkin sauna. Perheemme oli jäsenenä kivalla yksityisellä kuntoklubilla, jossa kyllä oli sauna, mutta sinne eivät päässeet alle 16-vuotiaat, eivätkä raskaana olevat. (Liian vaarallista.) Löylyä ei saanut heittää kiukaalle ja seinässä oli paniikkinappi, jos vaikka joku tuupertuisi 60 asteen kuumuuteen. 

”Kyllä, Suomessa myös lapset saunovat”, kerroin ylpeänä, mutta sitä en kehdannut kertoa, että he saattoivat kylpeä mökillä myös muiden sukulaisten kuin vanhempiensa kanssa. Ties mitä olisivat ajatelleet.
Englantilaisissa saunoissa ei nimittäin tietenkään oltu alasti. Suomalaiseen mutkattomuuteen tottunut sai oppia vuosien varrella, että ajatus siitä, että hikoilisi tuntemattomien kanssa kylki kyljessä alasti ja hiljaa, ei ole globaalisti ajateltuna kovin yleinen.

Vanhat suomalaiset rouvat kertoivat, kuinka paljon sauna oli hämmästyttänyt heidän tuoreita sulhasiaan vuosikymmeniä sitten. Eräs britanniansuomalainen iäkäs nainen kuvaili miehensä olleen suorastaan kauhistunut, kun kielitaidoton appiukko oli osoittanut hänelle heti ensivisiitillä suomalaista vieraanvaraisuutta: riisunut alasti, vienyt kuumaan huoneeseen ja alkanut hakata risuilla. Tervetuloa Suomeen!

Mitä tästä opimme? Ainakin sen, kuinka myös meidän kotimaamme tutut tavat saattavat vaikuttaa muualla maailmassa oudoilta. Ehkä tämän oivaltaminen auttaa suhtautumaan kiinnostuneesti ja ymmärtäväisesti myös toisten ihmisten hämmästyttäviin tapoihin, kunhan ne eivät satuta ketään.

– Anna –

 Akseli Gallen-Kallela: Saunassa (1889)

Lue myös

Uusi alku

Uusi alku

Moikka! Täällä kirjoittaa Emma, yhdistyksen Runosmäen toimipisteessä elokuussa aloittanut uusi toiminnanohjaaja. Kerron teille vähän syksystäni...

lue lisää

0 kommenttia

Vastaa