040 188 12 61 info@yhdessa.fi

Yhdistyksen väki opintomatkalla

21.9.2019

Varissuolaisen YHDESSÄ-yhdistyksen väki vieraili syyskuun alussa kolmessa eri kohteessa, joissa tehdään samantyyppistä työtä kuin YHDESSÄ-yhdistyksessä. Matkan kohteina olivat Ylöjärven Työvalmennuskeskus Valpro, Tampereen Marhaban-keskus, Jyväskylän Monikulttuurikeskus Gloria ja Jyväskylän Paremmin yhdessä ry. Itse toimin opintomatkan autokuskina. Matkaa kertyi reilu 600 kilometriä ja ajotunteja 8.

Ensimmäisenä matkamme suuntautui Ylöjärvelle, jossa pääsimme tutustumaan isoon työtoimintakeskukseen. Opimme paljon siitä, miten Valprossa työtoimintaa järjestetään, miten työtoiminta on levittäytynyt myös muihin toimipisteisiin ja miten talon remontit hoitaa talon työtoiminnan väki. Valprossa myös tehdään alihankintatyötä, jota YHDESSÄ-yhdistyksessä ei tällä hetkellä tehdä.

Ruokailun jälkeen matkasimme kohti Marhaban-keskusta, joka sijaitsi Tampereen Kalevan kirkon tiloissa. Tampereella oli raitiovaunurakennukset jo pitkällä! Marhaban-keskuksella on oma tila, ja he käyttävät myös nuorisotilaa ahkerasti. Kävijöitä oli keskuksessa runsaasti vierailumme aikana ja puheensorinaa oli jatkuvasti. Marhaban-keskus sijaitsee lähellä Tampereen vastaanottokeskusta, joten sieltä on lyhyt matka päästä tutustumaan uusiin ihmisiin ja saada apua esimerkiksi suomen kielen haasteisiin. Marhaban-keskus on juuri täyttänyt 2 vuotta.

Molemmat vierailukohteet olivat olleet mielenkiintoisia ja molemmissa meidät otettiin lämpimästi vastaan. Kutsuimme molemmista paikoista henkilökunnan käymään meillä, jos eksyvät Turkuun.Tampereelta lähdimme ajamaan kohti Muuramea, josta olimme varanneet mökin yöpymistä varten. Matkalla kuuntelimme erilaisia suomihittejä ja virittelimme väkeä yhteislauluun. Kuuntelimme myös noloimpia lempikappaleita.

Vettä satoi kaatamalla, kun kävimme ostamassa iltapalat ja lähdimme Muuramen keskustan kautta kohti Riihivuorta. Riihivuorelle vievä mäki oli pitkä ja jyrkkä. Meitä vastaan tuli lapsia polkupyörillä kovaa vauhtia alamäkeen. Pääsimme vihdoin Riihivuoren huipulle, jossa sijaitsee laskettelukeskus. Löysimme respan ja saimme ohjeet, miten pääsemme mökkiin.

Mökistä oli metsäisä maisema kohti Päijännettä, mutta iltasella satoi niin paljon vettä, että maisema oli todella sumuinen. Sateen tauottua aurinko pilkahteli pilvien lomasta ja loi maisemaan sateenkaaren. Suuret pilvet roikkuivat Päijänteen yllä, kun sade lakkasi, ja aurinko valaisi osan pilvistä.

Mökissä juttelimme päivästä. Vaihdoimme mielipiteitä siitä, mitä olimme tänään oppineet. Olimme erittäin tyytyväisiä vierailuihimme ja oli mukavaa, kun pääsimme tekemään opintomatkan, jota olimme jo pitkään suunnitelleet. Illan pimetessä jatkoimme juttelua ja musiikin kuuntelua. Pikkuhiljaa ihmiset alkoivat kömpiä yöpuulle.

Aamulla melkein kaikki olivat hereillä heti seitsemän jälkeen. Jokainen söi jotain aamupalaa ja valmistauduimme lähtöön. Pakkasimme tavaramme ja siirryimme autoon. Matka kohti Jyväskylää alkoi. Matka ei kestänyt pitkään, koska Muurame on aivan Jyväskylän naapurissa.

Jyväskylässä menimme tutustumaan Monikulttuurikeskus Gloriaan. Gloria sijaitsee rakennuksessa, jossa on muitakin yhdistyksiä. Gloria tekee paljon yhteistyötä esimerkiksi kirjaston ja erilaisten yhdistysten kanssa. Gloriassa oli perjantaina paikallinen Äiti & lapsi -kerho, jossa laulettiin yhteislauluja ja lapsille luettiin omalla kielellä tarinoita kirjastosta lainatuista kirjoista.

Gloriassa vuonna 2018 käyntikertoja oli 24 000. Heistä eri kävijöitä oli 4000, ja ryhmiä järjestettiin 70. Gloriassa vuonna 2018 vapaaehtoisia oli huikeat 350. Glorian nettisivut ovat informatiiviset ja jos sinua kiinnostaa tutustua paikkaan, voit selata heidän nettisivujaan osoitteessa:  https://www.gloriajkl.fi/.

Glorian jälkeen poikkesimme heidän naapurissaan, jossa sijaitsee Paremmin yhdessä -yhdistys. Tottahan toki meidän piti päästä katsomaan, miten niin ”paremmin”. Meidät otettiin lämpimästi vastaan ja meille esiteltiin yhdistyksen toimintaa. Paremmin yhdessä -yhdistys auttaa ihmisiä pääsemään työelämään ja opiskelemaan, aivan kuten mekin teemme Varissuolla.

Takaisintulomatkalla pysähdyimme venyttelemään istumisesta puutuneita jäseniämme Urjalassa ennen kuin jatkoimme matkaamme takaisin Turkuun. Meillä oli aivan mahtava reissu, opimme paljon, saimme uutta tietoa ja uusia näkökulmia unohtamatta mahtavaa matkaseuraa.

Tämä postaus liittyy Tiian Laitakaupungin valot -sarjaan, ja on sen ensimmäinen osa.  Laitakaupungin valot -sarja lähtee tutkimaan ympäristöä Varissuon ulkopuolelle.

Lue myös

Uusi alku

Uusi alku

Moikka! Täällä kirjoittaa Emma, yhdistyksen Runosmäen toimipisteessä elokuussa aloittanut uusi toiminnanohjaaja. Kerron teille vähän syksystäni...

lue lisää

0 kommenttia

Vastaa