Olen toisen vuoden sosionomiopiskelija Turun AMK:sta. Suoritan tällä hetkellä seitsemän viikon harjoittelujaksoa Runosmäen Yhdessä -yhdistyksessä. Olen ollut kolmisen viikkoa täällä ja viihdyn yhdistyksessä kovasti. Olen asunut kauan Runosmäessä ja onnekseni harjoittelupaikka on kävelymatkan päässä kodistani. Yhdistys on aloittanut toimintansa Turun Munterinkadulla maaliskuussa 2020. Toimitilat sijaitsevat näkyvällä ja vilkkaalla talovaltaisella alueella. Yhdistyksen käyttöön varatut tilat ovat mukavat ja tilavat, mikä helpottaa asiakkaiden oleskelua ja etäisyyden säilyttämistä. Yhdessä -yhdistys järjestää erilaisia aktiviteetteja kaiken ikäisille asiakkaille. Kaikki ovat tervetulleita ottamaan osaa maksuttomiin avoimiin aktiviteetteihin, joihin lukeutuvat muun muassa ruoanlaitto, kielten harrastaminen, jooga sekä kädentaidot. Tavoitteeni on ottaa kaiken irti harjoittelujaksostani ja saada kokemusta aikuisten parissa työskentelystä. En anna vallitsevan koronatilanteen häiritä oppimistani ja vaikuttaa harjoittelukokemukseeni. Aion oppia uusia asioita ja kohdata täällä käyviä asiakkaita. Ehdotin henkilökunnalle, että järjestettäisiin Runosmäessä leipomisillan ja siisteystalkoot. Ideani otettiin ilomielin vastaan ja seuraavaksi ryhdyin niiden suunnitteluun. Sain vapaat kädet, jolloin koin osallisuuden tunnetta. Tuntui, että olen osaa työyhteisöä ja ideoitani arvostetaan. Aluksi minua jännitti hieman aktiviteettien suunnittelu ja niiden toteutus. Minun piti tehdä itsenäisesti suunnittelun, mainosprintin ja olla vastuussa niiden toteutumisesta. Prosessin aikana sain myös tukea henkilökunnalta, jolloin epävarmuuteni vähentyi. Yhdistyksellä on omat verkkosivunsa, joilla ilmoitetaan tapahtumien aikatauluista ja järjestelyistä. Lisäksi tarjolla on perinteisiä paperimainoksia, joita kiinnitetään yhdistyksen ilmoitustauluun ja oveen. Yhdistyksen tavoitteena on luoda lisää vuorovaikutusta suomalaisten kuin maahanmuuttajienkin välille. Keskeisiä yhdistyksen toimintatapoja ovat pienryhmätoiminta ja projektityöskentely.
Leipomisilta sujui odotusteni mukaisesti, jolloin sain onnistumisen tunnetta. Tilaisuuteen osallistuivat viisi henkilöä ja leivoimme yhdessä suklaakakun. Osallistujat olivat hyvin tyytyväisiä ja toivoivat vastaavia iltoja uudelleen. Seuraava tapahtuma oli siisteystalkoot, jota mainostin myös hyvin paljon Runosmäen FB-sivuilla. Ihmiset kommentoivat hyvin innokkaasti julkaisuani ja kertoivat osallistuvansa niihin. Talkoopäivänä paikalle ilmestyi kymmenen osallistujaa. Ihmisten FB reagointien perusteella odotin enemmän tulijoita, mutta iloitsin silti niiden puolesta, jotka vaivautuivat tulemaan. Saimme kerättyä lähialueen luonnosta roskia ja näin koin jälleen kerran onnistumista. Vapaaehtoiset osallistujat olivat kiitollisia hyvästä työstä ja arvostivat, kuin saimme lähiympäristön siistiksi. Lisäksi sain kiitoksia ja kehuja ohikulkijoilta, kun olin keräämässä roskia. Mielestäni osallistujien määrä ei kerro tapahtuman onnistuvuudesta, vaan työntulokset ovat tärkeämmässä roolissa. Loppujen lopuksi talkoot sujuivat mutkitta ja tähdättiin päämäärän.
Yksi yhdistyksen olennaisista arvoista on tasavertaisuus. Vuorovaikutustilanteessa jokainen asiakas kohdataan yksilönä. Asiakas on kokonaisuus, jolla on vahvuuksia, tietoja, taitoja ja mielipiteitä. Tulee kuitenkin muistaa, että jokainen asiakas on erilainen ja jokaista asiakasta huomioidaan tasavertaisesti. Tavoitteenamme on kuunnella jokaista heistä. Yhdistyksen tarjoamat palvelut ovat matalan kynnyksen palveluita. Taloon ovat tervetulleita kaikki iästä ja taustasta riippumatta. Täältä saa myös vertaistukea vaikkapa arjen haasteisiin. Ammattitaitoiset työntekijät ovat helposti lähestyttäviä, joten täällä voi harjoitella ja ylläpitää sekä sosiaalisia taitoja että luoda sosiaalisia verkostoja. Yhdistystä voidaan pitää aktivointikannustimena, jonka tavoitteena on vaikuttaa asiakkaan elämään positiivisesti sekä luoda hänelle osallisuuden tunnetta ja myönteisiä kokemuksia yhteistyöstä.
Yhdistyksessä noudatetaan eettisiä periaatteita, sääntöjä, normeja ja arvoja. Henkilökunnalla on vastuu ratkaisuistaan ja valinnoistaan. Harkinnan eettisyys edellyttää työyhteisössä yhteistä kommunikaatiota viestintään. Työyhteisön toimimisen sujuvuuden kannalta tulee olla työyhteisö, jossa ollaan avoimia ja keskustellaan eri asioista toista kuunnellen ja kunnioittaen.
Sheyda Ahmadi
Harjoittelija
Yhdessä-yhdistys ry
0 kommenttia